Edistian kodit yhteisössä – ei vain asumista, vaan elämistä varten

Yhteisöllisen asumisen yksikkömme sijaitsee Kilossa lähellä Leppävaaran runsaita palveluja. Tarjoamme vakaata, turvallista ja viihtyisää asumista vehreässä ja rauhallisessa elinympäristössä.

Tavoitteenamme on tarjota viihtyisä, laadukas asuin- ja toimintaympäristö, jossa on hyvä elää, harrastaa ja asua.

Tiloja myös yhteiskäyttöön

Jokainen koti sijaitsee pienessä yhteisössä, jossa on oman huoneiston lisäksi yhteistilat. Viihtyisissä tiloissa on oma keittiö ruokailutiloineen, iso parveke, oleskelutilaa, atk-piste, biljarditila sekä kodinhoitotilat. Omaisten ja muun verkoston tapaamista varten on neuvottelutila.

Talon yleisiä tiloja ovat saunatilat, ruokala/kahvila, ryhmä- ja kokoustilat, klubihuone, pesula, kuntosali ja säilytysvarastot. Tiloista on laadittu asianmukainen pelastussuunnitelma.

Kalustettuna tai oman maun mukaan sisustettuna

Yhteisössä asutaan omissa vuokra-asunnoissa, joissa jokaisella asukkaalla on oma 21,5 neliön huoneisto saniteettitiloineen. Myös esteettömyys ja asuntojen hyvä äänieristys on otettu huomioon.

Asuntojen peruskalustukseen kuuluvat sänky, patja, liinavaatteet, päiväpeitto, kirjoituspöytä, jääkaappi, työtuoli, nojatuoli, yöpöytä, vaatekaapit, vaatenaulakko, verhot, valaisimet, laatikosto, pyykkikori, suihkuverho, pyyheliinat sekä säilytyskaapisto hygieniatuotteille.

Jokainen asukas voi sisustaa huoneistonsa halutessaan myös omilla, paloturvallisilla huonekaluillaan.

Kilonkallion kiinteistö on Asumisen palvelukeskus ARA:n rahoittama kiinteistö. Kilonkalliossa voivat asua mm. mielenterveyskuntoutujat ja muut palveluasumista tarvitsevat. Asuntoa haetaan oman kunnan sosiaalityöntekijän kautta.

Yhteisöllisessä asumisessa

annamme asukkaallemme tukea päivittäin, myös viikonloppuisin. Kartoitamme kuntoutussuunitelman säännöllisesti asukkaan ja hänen verkostonsa kanssa. Tavoitteemme on asukkaan rikas ja itsenäinen elämä, tarpeet ja voimavarat huomioon ottaen. Asukkaidemme tukena toimii moniammatillinen työryhmä. Edistian työryhmässä on aina tiimivastaava sekä ohjaajia. Lisäksi jokaiselle asukaallemme on nimetty omaohjaaja.

Mielekästä toimintaa

Kiinteistömme yhteiset tilat mahdollistavat monipuolisten toimintojen, ryhmien ja retkien toteutumisen päivittäin tukea tarvitseville asukkaille. Toimintamme painopisteenä on monipuolinen asumiskuntoutus sekä asukkaan toimintakyvyn ja sosiaalisten suhteiden vahvistaminen.

 

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa 

asukaamme saa tukea jokaisena viikonpäivänä, kellon ympäri. Teemme säännöllisesti tukipalvelun kartoituksen ja päivitämme kuntoutussuunnitelman asukkaan ja hänen verkostonsa kanssa. Tavoitteemme on tarjota asukkaalle eväät mahdollisimman hyvään elämään. Jokaisen asukkaaan tukena toimii moniammatillinen työryhmä.

Ympärivuorokautisessa palveluasumisessa asukkaidemme asumisaika on yksilöllinen riippuen lähtötilanteesta ja tarpeista. Pidämme yllä toivoa ja luottamusta vaikeuksista selviytymiseen ja kuntoutumiseen. Edistämme asukkaan osallisuutta työryhmässä. Tämä lisää hänen mahdollisuuksiaan vaikuttaa elämäänsä koskeviin päätöksiin ja toimiin. Keskitymme asukkaan vahvuuksien löytämiseen ja vahvistamiseen.

Tukea elämänhallintaan

Ohjaamme asukasta harjoittelemaan sairauden kanssa selviytymistä ja hankkimaan tarvittavia toimintavalmiuksia. Lisäksi ohjaamme harjoittelemaan itsenäistä päätöksen tekoa ja tuemme toisia huomioivaan elämiseen lähiyhteisössä. 

Ajatuksemme kuntoutuksesta

Toimintamme perustuu toipumisorientaation (recovery) viitekehykselle. Toipumisorientaatiossa painottuvat asukkaan voimavarat, osallisuus, toivo, merkityksellisyys ja positiivinen mielenterveys. Tällöin pääpaino ei ole sairaudessa eikä oireissa, vaan toipumisessa ja mahdollisuudessa elää omannäköistä elämää.

Kuntoutussuunnitelma

Jokaiselle asukkaalle tehdään kuntoutussuunnitelma, jonka lähtökohtana ovat omat voimavarat ja tulevaisuuden haaveet. Kuntoutussuunnitelma tarkistetaan puolivuosittain, tarvittaessa useammin. Kannustamme ja tuemme asukastamme osallistumaan omien voimavarojensa mukaan myös monipuoliseen, toimintakykyä edistävään ja ylläpitävään sosiaaliseen kuntoutukseen.

Laadimme asukkaan kuntoutussuunnitelman yhdessä asukkaan, hoitotahon, kunnan edustajan sekä henkilökuntamme kesken. Suunnitelman laadintaan osallistuvat mahdollisuuksien mukaan myös asukkaan omaiset sekä muu lähiverkosto.

Nimeämme jokaiselle asukkaalle omaohjaajan ja varaohjaajan. Omaohjaaja kartoittaa asukkaansa voimavaroja, unelmia sekä mahdollisuuksia osallistua sosiaaliseen kuntoutukseen. Omaohjaaja vastaa kuntoutussuunnitelman toteutumisesta ja kannustaa asukasta toimimaan hänelle sovitun viikko-ohjelman mukaisesti.

Sosiaalinen kuntoutus

Sosiaalinen kuntoutuksemme ylläpitää päivärytmiä, osallistaa yhteiskunnan toimintoihin ja tukee elämänhallintaa sekä itsenäisyyttä. Tarjoamme varsinaisen asumisen ja siihen liittyvän tuen lisäksi mielekästä toimintaa, sisältöä arkeen, sosiaalisia kontakteja ja vertaistukea. Kuntoutukseemme sisältyy myös kulttuuri- ja viriketoimintaa sekä erilaisia retkiä. Vietämme yhdessä vuodenkierron juhlia ja asukkaidemme merkkipäiviä.

Käytämme toiminnassamme Green Care toimintamallia, jossa hyödynnetään luontoelementtien elvyttävää, osallistavaa ja virkistävää vaikutusta hyvinvoinnin edistämisessä. Green Care toimintaamme ovat esimerkiksi säännölliset Kaverikoirien vierailut, luontoretket, päiväleirit luonnonläheisyydessä, vuodenaikojen seuraaminen ja luontoaiheinen askartelu sekä esimerkiksi kukkien istutus.

Sosiaalista kuntoutusta organisoi toimintaohjaaja, joka laatii vuosittain toimintasuunnitelman, kartoittaa asukastoiveita, suunnittelee ryhmätoimintoja, vetää asukastoimikuntaa, toimintatyöryhmää ja toimii ympäristövastaavana. Toimintaohjaajan vastuulla on suunnitella juhlia, retkiä, tapahtumia ja vierailuja yhdessä asukkaiden ja henkilökunnan kanssa. Hän toimii myös vertaisohjaajien tukihenkilönä. Toimintaohjaaja osallistuu usein myös asukkaiden kuntoutussuunnitelmien laaditaan.

Kaisa Salonen

palvelupäällikkö
044 767 1593
kaisa.salonen@edistia.fi

Samuel Nyyssölä

yksikönpäällikkö
044 729 3654
samuel.nyyssola@edistia.fi