Espoolainen kansanedustaja Mika Poutala pääsi maanantaina 14.10. tutustumaan nuorten työpajatoimintaan omassa kotikaupungissaan Edistian työllisyyspalveluiden vieraana. Mukana tilaisuudessa oli myös Espoon etsivän nuorisotyön sekä Into – etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:n edustajia.
Nuorten kanssa työskentelevien asiantuntijoiden lisäksi Poutala pääsi tutustumaan Edistian työpajojen toimintaan sekä kuulemaan erään nuoren valmentautujan tarinan. Nuori esiintyy tässä jutussa omasta toiveestaan nimettömänä.
Nuori oli ollut jo aiemmin työkokeilussa Edistian nuorten työpajalla, mutta sairastunut sitten vakavasti. Työkokeilu oli jäänyt kesken ja hän oli muuttanut asumaan Edistian nuorten ryhmäkotiin. Sairausloman jälkeen hän oli aloittanut uuden valmennusjakson nuorten pajalla. Työpajalla konkreettinen, käsillä tehtävä työ on tuntunut motivoivalta.
”Tällä hetkellä minulla on halu päästä töihin, ja viime viikolla hain jo uutta työpaikkaa. Täällä on hyvä yhteisö ja saan aina apua tarpeen mukaan”, hän kertoi.
Nuorten tukeminen vaatii pitkäjänteisyyttä
Niin työpajatoiminnassa kuin etsivässä nuorisotyössä pätee sama fakta: luottamuksen luominen ottaa aikansa. Etsivässä nuorisotyössä tuki jatkuu niin pitkään kuin nuori itse toivoo, mutta työpajatoiminnassa sopimusten takarajat tulevat vastaan joskus liian pian.
”Kuuden kuukauden sopimus on todella lyhyt aika nuoren elämässä. Usein ollaan vasta pääsemässä vauhtiin, kun työpajajakso jo päättyy”, totesi Edistian työllisyyspalveluiden palvelupäällikkö Pia Furu.
Sekä etsivä nuorisotyö että työpajatoiminta ovat kuitenkin tehokkaita tapoja nuorten tukemiseen. Espoossa etsivän nuorisotyön tavoittamien nuorten määrä on pysynyt korona-ajan jälkeenkin korkeana ja kohtaamisten määrä nuorten kanssa on kasvanut. Työpajoilla etuna on tiivis kontakti nuoreen.
”Joskus nuorella voi olla elämässään niin paljon selviteltäviä asioita, että sosiaalitoimessakaan ei ehditä auttaa riittävän nopeasti. Nuorten pajalla pääsemme kuitenkin näkemään nuorta lähes päivittäin”, sanoi Edistian nuorten työpajan koordinaattori Miina-Maria Pihlajaniemi.
”Tutkimuksista tiedämme, että syrjäytymisen ehkäisemisessä yksikin pitkäkestoinen kontakti, joka auttaa, on nuorelle tärkeä”, muistutti Into ry:n toiminnanjohtaja Timo Kontio.
Myös oman tarinansa kertoneen nuoren valmentautujan viesti päättäjille oli painava:
”Panostakaa nuorten palveluihin ja nuorten työpajoihin. Me nuoret saamme näistä paljon apua ja ne ovat meille tärkeitä!”
Otsikkokuvassa vasemmalta: Miina-Maria Pihlajaniemi, Nadja Marjava ja Pia Furu Edistiasta; Timo Kontio, Miikka Piiroinen ja Elina Peränen Into ry:stä; Sini Rautiainen Espoon etsivästä nuorisotyöstä, kansanedustaja Mika Poutala sekä Tatu Törmänen Espoon etsivästä nuorisotyöstä.