Edistian Toimintakeskus Oodin uusi luentosarja Hyvinvointi Buffet käynnistettiin liikuntateemalla. Liikunnan hyvinvointivaikutuksista oli puhumassa psykoterapeutti ja urheilufysioterapeutti Timo Lounio.

Lounio rohkaisi mukaansatempaavalla tyylillään osallistujia lisäämään liikuntaa edes viisi minuuttia joka toinen päivä. Hänen mukaansa kannattaa harrastaa sellaisia liikuntalajeja, joista pitää, oli se sitten kävelyä, lumenluontia tai haravointia. ”Joka ikinen liikuttu metri tekee hyvää kropalle”, kertoi Lounio.

Tavoitteellisuus on ihmisen mielenterveydelle tärkeää. Jos tavoitteena on alkaa käydä uimahallissa, voi tavoitteen myös palastella pienempiin osiin. Ensin voi olla kävellä puoleen matkaan uimahallia kohtia ja palata kotiin. Toisella kerralla pääsee ehkä jo uimahallin ovelle. Kolmannella kerralla voi mennä tutustumaan sisätiloihin ja käydä kahvilla. Seuraavilla kerroilla voi pikkuhiljaa saunomisen kautta mennä uimaan. Kun uima-altaaseen on päästy, ei kannata uida liian pitkään. Vain sen verran, ettei väsy ja tuntuu, että voisin uida vielä lisää.

Lounion mukaan rutiinien kehittyminen liikunnassa kestää kymmenisen käyntikertaa. Sen jälkeen voi odottaa jo pientä halua lähteä liikkumaan. Tämän vuoksi alun pitää olla mahdollisimman helppoa ja mukavaa. Näin muodostuu rutiini ja tavoitteiden saavuttamisesta tulee hyvä olo.

Kaverin kanssa liikkeelle ja kotiliikuntaa

Porukalla liikkuminen voi helpottaa liikkeelle lähtemistä. Kaverille ei kehtaa niin helposti sanoa, että ei jaksa lähteä. Myös nauru purkaa stressiä tehokkaasti. Mukavassa porukassa tämäkin hoituu liikunnan ja rupattelun ohessa.

Kuntoa voi pitää myös yllä kotiliikunnalla. ”Psyykelääkkeet vaikuttavat tasapainoon. Erityisesti ikääntyessä sen ylläpitäminen on tärkeää. Hampaita voi pestä ja televisiota katsoa vaikka yhdellä jalalla seisten”, rohkaisi Lounio.

Helpot ja edulliset liikuntavälineet kotona ovat myös mainio ratkaisu. Liikuntakuminauhat ovat kuin pieni kuntosali kotona. ”Marketeista saa kuminauhapaketin edullisesti”, Lounio vinkkasi.

Lounion mukaan tavoitteiden ja osatavoitteiden saavuttamista kannattaa ehdottomasti juhlia. Näin myönteiset asiat jäävät mieleen ja kannustavat eteenpäin. Siinäkään ei ole mitään vikaa, että lähtee kävelylle pullan kannustamana. ”On parempi lähteä kävelylle kahvilaan ja nauttia siellä pullakahvit, kuin syödä pulla sohvalla istuen”, vinkkasi Lounio.

Lopuksi Lounio haastoi kuulijat pohtimaan: ”Mikä on se pienin myönteinen muutos, jonka sinä voisit tehdä?”

Hyvinvointi Buffet -luentosarja tiistaisin klo 10 – 11.30 Edistian Toimintakeskus Oodissa. Katso lisätietoja ja ilmoittaudu mukaan https://edistia.fi/oodin-kurssi-ja-ryhmatoiminta/

 

Teksti: Riikka Laamanen