Psykoterapeutti Timo Lounio tarjosi Edistian Toimintakeskus Oodin ensimmäisessä Hyvinvointibuffetissa 10.9. konkreettisia vinkkejä siitä, kuinka pelkoja ja ahdistusta voi vähentää. Kuulijoita oli saapunut paikalle parikymmentä ja aihe herätti myös vilkasta keskustelua.

Ahdistus on psyykkistä pahaa oloa, jota ei ole helppo sietää. Kun ihminen pelkää jotain, mutta ei osaa nimetä mitä, puhutaan ahdistuksesta. Toiset ihmiset ahdistuvat toisia helpommin, siihen voi vaikuttaa esim. temperamentti (mm. herkkyys, aktiivisuus, sinnikkyys, sopeutuvuus) sekä aikaisemmat huonot kokemukset. Ahdistus ja pelot aiheuttavat usein elinpiirin kaventumisen, kun vältellään esim. sosiaalisia tilanteita. Tämä ruokkii entisestään huonoa oloa.

Lounion mukaan ahdistuksen ja pelkojen vähentäminen vaatii sinnikästä ja konkreettista harjoittelua. Pitää hyväksyä, että jotkut asiat ovat elämässä vaikeita ja niitä pitää treenata. Hän neuvoi pilkkomaan ahdistusta aiheuttavien asioiden lähestymisen ja käsittelyn pieniksi, helpommin saavutettaviksi osatavoitteiksi. Hän myös ohjeisti valitsemaan hyviä toimintatapoja, joista saa ”akkuun virtaa” eli tekemään asioita, jotka herättävät positiivisia tunteita. Surussa ja masennuksessa pääsee eteenpäin, kun tekee sellaista, josta tulee hyvä mieli. Asioiden jakaminen myös auttaa, eli ahdistuksesta ja peloista kannattaa aina jutella vaikkapa ystävän tai läheisen kanssa.

Lounio herätteli miettimään, että loppujen lopuksi kyse ei olekaan siitä, miten pelko voitetaan, vaan siitä, miten rohkeutta kasvatetaan. Todellinen rohkeus on sitä, että toimii, vaikka pelottaa tai ahdistaa. Ottaa sen ensimmäisen pienen askeleen tai valitsee vaihtoehdoista sen, jonka tietää tekevän itselleen hyvää.

Toimintakeskus Oodin Hyvinvointibuffet tiistaisin klo 10 – 11.30

Oodin Hyvinvointibuffet tarjoaa viikoittain herkullisen alustuksen johonkin hyvinvointiin liittyvästä teemasta esimerkiksi luonnosta, liikunnasta, terveellisestä ravinnosta tai vinkkejä parempaan psyykkiseen vointiin. Eri alojen vierailevia puhujia. Alustuksen jälkeen sana on vapaa ja keskustelemme yhdessä päivän aiheesta. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita.

Tiistai 24.9. Tunnesyöminen ja syömisen hallinta. Oili Tikkanen, ravitsemusterapeutti.
Tiistai 1.10. Iloa melonnasta – kajakilla luonto lumoaa. Siiri Karjalainen, tiimivastaava, Edistia.
Tiistai 8.10. Hyvinvointia liikunnasta. Elina Räsänen, liikuntasuunnittelija, Espoon kaupunki.
Tiistai 22.10. Hyötyä hävikkiruuasta: ruoka-apu sekä edulliset ja ilmaiset ruokapaikat. Jyrki Myllärniemi, kehittämispäällikkö, Edistia.
Tiistai 29.10. Onnellisuuden jäljillä – vinkkejä hyvän mielen taitoihin. Virpi Guttorm, toiminnanohjaaja, Espoon Mielenterveysyhdistys.
Tiistai 5.11. Hyvinvointia puutarhanhoidosta. Minna Kettunen, järjestötyöntekijä, Espoon Mielenterveysyhdistys.
Tiistai 19.11. Luonnon hyvinvointivaikutukset. Elli Keisteri-Sipilä, Hankesuunnittelija, Suomen Latu.

Tervetuloa mukaan!