Päivi on yksi Edistian Toimintakeskus Oodin pitkäaikaisimmista kävijöistä. Hän on ollut mukana toiminnassa lähes alusta alkaen eli yli puolitoista vuotta. Päivi sai alun perin vinkin Oodista psykologilta, jonka kanssa hän keskusteli työuupumukseensa ja masennukseensa liittyvistä asioista.

”Oodiin oli helppo tulla, mutta jännitti, kun ei tiennyt, mitä se on”, Päivi muistelee. ”Aloitin Tuunataan-ryhmässä ja minut otettiin äärettömän ystävällisesti vastaan. Aluksi katselin ympärilleni, että tarvitseeko täällä pelätä, mutta heti huomasin, ettei tarvitse. Oodissa on ollut turvallista olla.” ”Tuunauksessa on paljon eri materiaaleja tarjolla ja ohjaaja neuvoo, mistä voi aloittaa ja antaa ideoita, mitä tehdä. Minulla ideoiden määrä paisuu kuin pullataikina joka maanantai, kun tulen paikalle”, Päivi nauraa.

Työkokeilussa aulaemäntänä

Päivi aloitti Oodissa neljän kuukauden työkokeilun syksyllä 2018. ”Olin työkokeilussa aulaemäntänä eli jokapaikanhöylänä. Työtehtäviini kuului kaupassa käyntiä, kahvin keittämistä, asiakkaiden vastaanottamista, siivousta ja apuohjaajana toimimista ryhmissä. Kertaakaan ei tullut sellainen olo, etten haluaisi tulla töihin. Tunsin olevani tarpeellinen.”

Työkokeilujakso piti sisällään myös Oodin muuton toiseen rakennukseen. Se olikin aikamoinen puristus. ”Aluksi uudet tilat näyttivät pieniltä, mutta nyt tila tuntuu mukavammalta kuin vanha ja on kuin kotiin tulisi.”

Päivin työkyvyttömyyseläke jatkui työkokeilun jälkeen ja hän jatkaa vertaisohjaajana ja osallistujana ryhmissä. ”Oodi on tuonut elämääni pelkkää hyvää. Tänne on ilo tulla ja saada olla. Toinen vaihtoehto olisi jymähtää kotiin. Olen saanut askartelujen myötä myös uusia ystäviä ja kavereita. Myöskään ihania ohjaajia ei voi vähätellä yhtään.”

Hyvää oloa ja rytmiä arkeen

Päivi on tuonut Oodiin mukaan myös tuttaviansa. ”Kaikki, jotka tulevat Oodiin pääsevät eteenpäin. Toiminta on monipuolista: on erilaisia ryhmiä, liikuntaa ja Hyvinvointibuffet. Kaikille löytyy jotakin. Oodi on hyvä syy lähteä liikkeelle kotoa. Siitä tulee hyvä olo ja se tuo rytmiä arkeen. Kotona ehtii ajatella liikaa kaikkea.”

”Olen iloinen jokaisesta, joka löytää Oodin. Olen saanut Oodista hyvää oloa. Ja haluan, että muutkin saavat sitä”, kertoo Päivi.

Teksti: Riikka Laamanen