Punatukkainen Minttu pyyhältää juttutuokioon villit kiharat keikkuen. Hän on ollut työkokeilijana Edistian työvalmennuspalveluissa kohta kaksi kuukautta. ”Olen viihtynyt ihan älyttömän hyvin, tää on niin mun juttu!” Minttu hihkaisee.

Minttu on 46-vuotias alanvaihtaja. Hän on aiemmalta koulutukseltaan mielenterveyshoitaja, valmistunut 1994, ja tehnyt pitkän uran vanhuspuolella sekä hoitokodeissa että palvelutaloissa. ”Olen aina tykännyt askartelusta, käsitöistä ja pääkopan jutuista”, hän nauraa. ”Joskus ajattelin, että terapeutin työ voisi olla tosi kiinnostava.” Työ, arki ja neljä lasta veivät kuitenkin mennessään ja aika ei ollut koskaan oikea unelmien toteuttamiselle.

Mintun uralle hoitoalalla tuli kuitenkin totaalistoppi vuonna 2016. ”Sain itselleni jalkavamman yrittäessäni keskeyttää kahden päihtyneen ihmisen käsirysyä. Se pisti elämän uusiksi,” Minttu kertoo. ”Jalka operoitiin ja kuntoutuksesta huolimatta en pysty enää jatkamaan fyysistä hoitajan työtä. Onneksi Vakuutusyhtiö Varman kautta pääsin Barona Työkykypalveluissa työskentelevän Anu Tiivola-Niskasen juttusille. Hänen kanssaan kävimme läpi taustaani, toiveitani ja tilannettani ja hän osasi ehdottaa uudeksi ammatiksi ohjaustehtäviä sekä työkokeilupaikaksi Edistiaa. Täällä yhdistyykin mahtavasti kaikki aiemmin unelmoimani jutut: käsillä tekeminen ja ihmisten kohtaaminen. Kävin valmentaja Marianne Maxwellin juttusilla ja meillä synkkasi heti. Niinpä aloitin työkokeilussa elokuun alussa ja olen viihtynyt ihan älyttömän hyvin,” Minttu iloitsee.

Työkokeilujakso kestää kolme kuukautta

Mintun työkokeilujakso Edistian työvalmennuspalveluissa kestää kolme kuukautta. Hän kävi ensimmäisen kuukauden aikana työkokeilemassa neljä tuntia päivässä, toisena kuukautena aika nousi kuuteen tuntiin ja viimeisen kuukauden aikana hän tekee jo täyttä päivää, eli kahdeksan tuntia päivässä. ”Aluksi vähän ihmetytti, miksi työaika oli vain neljä tuntia, mutta se osoittautuikin hyväksi,” Minttu kertoo. ”Uutta asiaa tuli paljon ja kun oli ollut tovin pois työelämästä, rauhallisempi tahti tuntuikin ihan sopivalta.”

Minttu toimii ohjaajien apukäsinä kuntouttavan työtoiminnan ryhmien ja pajojen arjessa. ”Olen nähnyt Edistian työvalmennuspalveluissa mitä ohjaajan työ on ja olen päässyt myös tutustumaan verkostoihin sekä yhteistyökumppaneihin. Minua on myös täällä autettu rakentamaan omaa urapolkuani eteenpäin. Minttu kiittää työkokeilumahdollisuutta: ”suosittelen samanlaisessa tilanteessa olevia selvittämään oman vakuutusyhtiön kanssa mitkä ovat vaihtoehdot, tutustumaan eri paikkoihin ja kokeilemaan rohkeasti eri vaihtoehtoja.”

Myös Edistian työvalmennuspalvelut saavat Mintulta vuolaat kehut: ”olen saanut täällä kartoittaa uutta suuntaa ja etsiä tietoa. Henkilökunta on ihan mahtavaa, auttaa eteenpäin ja tukee sun jaksamista sekä auttaa pääsemään tavoitteeseen. Nää ihmiset on oikeasti täällä sua varten, eivät ”vaan töissä”. Työntekemisen tapa on eri hierarkkiseen, kapeaan erikoisosaamiseen perustuvaan hoitotyöhön verrattuna. ”Täällä kaikki auttaa toisiaan ja kantaa vastuuta nimikkeestä tai työtehtävästä riippumatta. Porukka on sitoutunutta ja tekee me-hengellä töitä, niin kuin kyseessä olisi oma firma.”

Minttu on innoissaan, koska on saanut juuri hienoja uutisia: ”kuulin juuri, että Varma kouluttaa mut uuteen ammattiin! Mulle myönnetään kuntoutustukea, jonka avulla voin opiskella ohjauspalveluiden erikoisammattitutkinnon. Laitoinkin jo hakemuksen Omniaan ja opiskeluiden pitäisi alkaa parin kuukauden päästä.” Opiskelu pitkän tauon jälkeen vähän jännittää, mutta tuntuu tosi hyvältä päästä eteenpäin ja aloittaa uutta. ”Mietin tossa just äsken, että päivä ei tunnu miltään ilman Mariannen hymyä. Ja nyt kun varmistui, että pääsen opiskeluiden myötä tänne Edistiaan myös työssäoppimaan, ei mun onneksi tarvitsekaan pärjätä ilman sitä,” Minttua naurattaa.

 Minttu on ensimmäinen vakuutusyhtiön kautta tullut työkokeilija

”Kyllä meillä aikaisemminkin on ollut täällä työvalmennuspalveluissa työkokeilijoita, harjoittelijoita ja työssäoppijoita tutustumassa ohjaajan työhön,” kertoo Edistian vastuuvalmentaja Marianne Maxwell. ”Vakuutusyhtiön kautta tullut uranvaihtaja on kuitenkin meille ihan uudenlainen poluttautumiskuvio. Mintun kanssa on ollut tosi helppo toimia. Tämä oli juuri oikea paikka Mintulle ja Minttu juuri oikea tyyppi meille! Tässä työssä tarvitsee olla ihmisläheinen, ymmärtää erilaisuutta, olla suvaitsevainen ja itseohjautuva.”

”On ollut ihana seurata, miten Mintun polkua on yhteistyössä rakennettu: tunnemme Baronan Anu Tiivola-Niskasen ennestään ja hän näki, miten hyvin Mintun persoona, tausta ja kiinnostuksen kohteet sopivat meille Edistiaan. Niinpä Minttu tuli työkokeilijaksi katsomaan voisiko hyödyntää vanhaa tutkintoaan ja osaamistaan” Marianne jatkaa. ”Ja nyt uravalinta on vahvistunut, hän saa vakuutusyhtiöltä rahallista tukea opiskeluun sekä pääsee opiskelemaan uuden ammatin. Hieno onnistumistarina!”

 

Lisätietoja:
Edistia työelämä
vastuuvalmentaja Marianne Maxwell
044 020 3215
marianne.maxwell@edistia.fi