Pride-kuukausi on käynnissä, ja pääkaupunkiseutu valmistautuu jo kesä-heinäkuun vaihteen Helsinki Pride -viikkoon. Tänä vuonna viikon teemana on ”Kohtaamisia”. Kunnioittava kohtaaminen ja jokaisen yhtäläinen ihmisarvo ovat myös Edistian arvomaailman ytimessä, ja siksi myös me juhlistamme Pride-kuukautta.

Edistia-brändinimen takana on edelleen Espoon diakoniasäätiö, jonka nimessä näkyy myös arvopohja, johon nojaamme: diakonia ja sen periaatteet. Diakonian ytimessä on lähimmäisen auttaminen yksilön henkilökohtaisista ominaisuuksista riippumatta, jokaisen yhtäläistä ihmisarvoa kunnioittaen. Sitä kuvaa myös asiakaslupauksemme lause: ”Sinä olet tärkeä juuri sellaisena kuin olet.”

Diakonian periaatteet ovat syvärakenne, jonka varaan Espoon diakoniasäätiö ja myöhemmin koko Edistia-konserni on rakennettu. Omaa toimintaamme ohjaamaan olemme koko työyhteisömme voimin luoneet vielä Edistian mallin, joka kuvaa sitä, miten työmme ja toimintamme tulisi ilmentää arvojamme: hyvää elämää, yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, keskinäistä kunnioitusta sekä rohkeutta ja avoimuutta.

Asiakastyössä arvomme näkyvät asiakkaan kunnioittavana kohtaamisena, jossa nostamme keskiöön hänen toiveensa ja tavoitteensa. Olemme kanssakulkija, joka tukee asiakkaan vahvuuksia, voimavaroja ja osallisuutta yhteiskunnassa. Siksi myös esimerkiksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asiakkaiden tarpeiden tunnistaminen on tärkeä osa työtämme. Tiimimme ovat voineet itse koota aiheeseen liittyviä tietopaketteja tai tilata materiaaleja esimerkiksi Setalta oman tarpeensa mukaan. Lisäksi olemme tämän Pride-kuukauden kunniaksi koonneet sateenkaaritietoa koko Edistian yhteiseen käyttöön.

Edistian malli ulottuu tietysti asiakkaidemme lisäksi myös työyhteisöömme. Arvostava ja kunnioittava kohtaaminen on toimintamme ydintä niin työkavereiden kuin esihenkilöiden ja alaistenkin välillä. Syrjintä on luonnollisestikin kaikissa muodoissaan kielletty tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmassamme.

Vuonna 2019 julistauduimme myös syrjinnästä vapaaksi alueeksi työntekijämme aloitteen perusteella. Merkki on vain pieni ele, mutta ilmentää sitä, että tasa-arvo ja yhdenvertaisuus ovat edistialaisille tärkeitä arvoja.

Toivotamme iloista Pride-kuukautta kaikille!