Julistimme loppuvuonna 2019 asiakkaillemme juhlavuoden kunniaksi asiakaskilpailun teemalla ”Oma koti”. Kilpailussa oli kaksi sarjaa: kirjalliset ja kuvalliset työt.

Asiakaskilpailu päättyi tammikuun lopussa ja siihen osallistui 28 Edistian asiakasta 32 työllä. Molemmissa sarjoissa töitä palautettiin määräaikaan mennessä 16 kpl. Työt olivat korkeatasoisia ja hyvin erilaisia: tarinoita, runoja, valokuvia, kollaaseja, akryylimaalauksia, erilaisia sekatekniikoita, lyijykynätöitä ja akvarelleja. Lisäksi yksi osallistuja oli suunnitellut itselleen Roomstyler-ohjelmalla unelmakodin!

Voittajat valitsi juhlavuoden järjestelytoimikunnasta muodostettu kilpailujury, jonka puheenjohtajana toimi Edistia-konsernin toimitusjohtaja Pia Harju-Autti. Voittajat palkittiin Toimintakeskus Oodin ystävänpäiväjuhlissa 14.2. erisuuruisilla lahjakorteilla Prismaan sekä Suomalaiseen Kirjakauppaan. Lisäksi kaikki kilpailuun osallstuneet saivat osallistumispalkinnon.

Kilpailutyöt – sekä kirjoitukset että kuvat – ovat nähtävillä Toimintakeskus Oodin käytävässä, Kilonkallio 7, Espoo. Käy tutustumassa ja ihastelemassa upeita teoksia!

Kirjalliset työt

Ensimmäinen palkinto
Työn nimi: Oma koti kullan kallis
Nimimerkki: Katriina

Juryn perustelut: Kirjoittaja avaa monipuolisesti kodin merkitystä kaiken perustana. Juuri tätä tarkoitusta varten säätiö on perustettu 50 vuotta sitten! Muistutus siitä, että koti voi olla myös paikka, jossa pelätään. Kirjoituksessa on omakohtaisia kokemuksia siitä, miltä tuntuu olla asunnoton. Tekstistä välittyy ylpeys itsestä ja omasta kodista. Tulevaisuuden kuva on positiivinen ja vaikeuksista kuljetaan voittoon.

Oma koti kullan kallis

Katselen pimenevässä illassa bussin ikkunasta valaistuja asuntoja. Millainenhan perhe tuolla asuu? Onpa kiva lamppu. Onkohan verhojen takana kaikki hyvin? Enää en katso kateellisena, koska minulla on koti.

Pitkään asunnottomana olleena ja monet varjopuolet kokeneena olen miettinyt paljonkin mitä koti minulle merkitsee. Monet pahat asiat lapsuudesta lähtien tapahtuivat juuri kotona: väkivaltaa, turvattomuuden tunnetta ja epävarmuutta. Kun on oma koti voi päättää ketä kutsuu sisälle. En vuodenkaan jälkeen vielä ole oikein sisäistänyt sitä, että kotona ei tarvitse pelätä. Saan sisustaa miten haluan ja laittaa ruokaa mitä haluan. Voin kutsua läheisiä kylään ja olla heidän kanssaan rauhassa, elää omannäköistäni elämää. Minulla on paikka johon tulla. Ei enää epämääräisyyttä siitä mihin postini tulee, voin jopa valita haluanko mainoksia vai en. On helpompi ottaa vastuuta omista asioista. Haluan ehkä liiankin pikkutarkasti, että asiat on kunnossa: laskut maksettu, koti siisti ja pidän itsestäni huolta. Kokee pienistäkin asioista kiitollisuutta, kun on kokenut myös elämän nurjanpuolen. Voi hoitaa muitakin asioita kuntoon, kun ei kaikki aika ja energia mene sen miettimiseen missä voi rauhassa yönsä viettää. Ei tarvitse hävetä elämäänsä ja itseään. Tunsin paljon syyllisyyttä, kun olin ajautunut sellaiseen elämäntilanteeseen ja jossain vaiheessa jo luovutin ja alistuin. En enää uskonut, että saan apua. On vaikeaa, kun on mielenterveysongelmia ja traumoja, joista seuraa vahingollisia selviytymiskeinoja. Kadottaa helposti itsensä, koska joutuu olemaan vaikka mitä, että minut hyväksyttäisiin. Asunnottomana on vaikeampi rajata omaa itseään ja elämäänsä.

Tänään minulla on mahdollisuus hoitaa itseäni ja saada apua ongelmiini. Tulevaisuuttani ei enää leimaa toivottomuus. Pikkuhiljaa olen alkanut luottaa siihen, että asiat järjestyy. Kukaan ei vie minulta avaimia. Kukaan ei potkaise minua pihalle yöllä. Ei tarvitse lähteä karkuun väkivaltaa.

Läheiseni tietää tänä päivänä mistä minut löytää.

Nimimerkki: Katriina

 

Toinen palkinto
Työn nimi: –
Nimi / nimimerkki: Suvi

Juryn perustelut: Kirjoituksesta välittyy vahva tunne. Kodin tekevät ihmiset: ei pelkät puitteet ja seinät. Runossa on oivaltavia kielikuvia ja kirjoittaja käyttää hienosti kieltä. Myös tälle kirjoittajalle koti voi merkitä sekä turvaa että turvattomuutta.

Ei taida riittää tai koskaan olla tarpeeksi
vaikka olisikin kylliksi
että on punainen tupa, perunamaa ja oma lupa
piha sadettajalla ja tuulessa nitisevä portti pihapolun päässä
Sauna, josta juosta vastasataneeseen hankeen
Pakkasilla huurtuvat porstuanlasit
Kukkapenkistä keväisin puskevat krookukset ja painostaan notkuvat omenapuut
Naapurit, jotka eivät tervehdi rapussa
Tai ne jotka tulevat tuoreen pullan kanssa kyläilemään

Jos kotona käsi kohoaa – ei halatakseen vaan tehdäkseen pahaa
Lautaset hajoaa ja ovenkarmi tulee tielle kerta toisensa jälkeen
Ei ole pihavaloa joka odottaa luokse vaan saattelee pakomatkalle
Jos ei ole lämpöä, läheisyyttä turvaa
Vaatteita, rakkautta ja ruoka
Niin kuin Maija laulaa

Ei pelkät puitteet ja seinät kotia tee
Koti on Sinä
Lämmin hengitys iholla ja ympärille kietoutuvat hellät käsivarret
Ikkunasta sisään kurkistava hellä kesäaamun auringonvalo
Ja syvä tunne jota kutsua kodiksi
ei vain paikka jossa asua

Suvi

 

Kolmas palkinto
Työn nimi: Oma koti

Nimimerkki: MC Leponex

Juryn perustelut: Tekstissä on hauska rytmi, joka vie ajatukset räp-musiikkiin? Koti ei ole vain seinät, vaan ihmiset tekevät kodin. Hyvä muistutus: pidetään huolta myös itsestä ja toisista!

Oma koti

Oma koti kullan kallis se meidän perusoikeus on
sitä meiltä ei saa viedä viekkaudella ja puolustamme
sitä vaikka kirvehellä.
Asuminen omassa himassa on kliffaa saat tehdä asiat niin
kuin huvittaa kunhan muistat naapurisovun säilyttää.
Himassa välillä voi olla tylsää silloin kannattaa lähtee ulos tuulettuu
frendejä näkemään ja muutenkin luonnosta vaikka nauttimaan.
Oma hima se elämän suola varsinkin jos asut kanssa rakastetun
asiahan menee näin että kun yheiselo maistuu on se itse kullekin mukavaa.
Oma hima on eri kuin laitos jossa ite asuin monituisen vuotta
himaan kun lopulta pääsi tuntui että on kulkenut elämän kultaista keskitietä.
Muistathan aina pitää kotona huolta itsestäsi ja tarpeentullen myös kumppanistasi
elämä on elämisen arvoista kun muistat että maailmassa monta koditonta on
jolla ei ole kattoo päällä pään ja muutenkin asiat huonommin kuin meillä jotka täällä
maassa tuhansienjärvien asustamme.
Joten jos asut yksin taikka kaksin tai olet perheellinen pidetään huoli itse kustakin
muistetaan niitä jotka kärsii niin voimme odottaa että meitäkin loppupeleissä autetaan.
Vuoden alusta loppuun päivästä päivään ja yöstä yöhön mennään tällä kaavalla ja tiedetään että lopussa se kiitos aina seisoo tää on merkkinä taivahalla.

Nimimerkki: MC Leponex

 

Kunniamaininta
Työn nimi: Lahja
Nimimerkki: Kotihiiri

Juryn perustelut: Hieno kiteytys! Runoilija sanoittaa kodin tiivistelmän. Viehättävän kaunis, aforisminomainen kuvaus. Koti on paikka, jossa on sallittua näyttää suuria ja herkkiä tunteita.

Lahja

Sain syntymäpäivälahjaksi kodin.
Se on ihana koti
jossa saa vaan olla rauhassa.
Itkun ääni kuuluu kotoa.
Siellä itketään ilosta.

Tämä on tarina pienestä kodista.

Nimimerkki: Kotihiiri