Tällä viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa. Edistian työvalmennuspalvelut ovat osallistuneet ruokahävikin ehkäisemiseen jo vuosien ajan. ”Meillä ihan jokainen viikko on hävikkiviikko”, kertoo työvalmennuspalvelujen vastuuvalmentaja Marianne Maxwell.  ”Kuntouttavan työtoiminnan valmentautujat noutavat hävikkielintarvikkeita kolmena päivänä viikossa osana työtehtäviään. Meillä on vakiintuneet yhteistyökaupat: K-Market Kilo sekä Lähderanta ja Iso-Omenan Prismat, jotka lahjoittavat meille hävikkiruokaa.”

Myynnistä poistetuista elintarvikkeista keittiöpajan valmentautujat valmistavat ruokaa työvalmennuspalvelujen asiakkaille ja henkilökunnalle. ”Keittiön ohjaajilta ja valmentautujilta tämä vaatii tiettyä luovuutta, koska hävikki voi olla ihan mitä tahansa: leipää, kanaa, valmisannoksia, juustoa, kalaa eli lähes kaikkea missä päiväys voi mennä vanhaksi,” selventää Marianne. ”Toki hyödynnämme myös pakastinta ja hankimme itsekin peruselintarvikkeita, mutta valtaosa tarjonnasta on hävikkiruokaa”.

”Kuntouttavaan työtoiminnan työvuoroon kuuluu ilmainen aamupala tai välipala iltapäivällä. Tarjoamme aamulla puuron ja voileipiä sekä kahvia ja teetä. Tarjolla voi olla myös esim. mehua ja jugurttia, riippuen siitä, mitä kuormassa on ollut”, Marianne kertoo. Myös lounaan valmistuksessa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan hävikkiruokaa. Edullinen lounas maksaa valmentautujille 3 €. Jos ruokaa jää yli, sitä saa ottaa myös mukaan kotiin, erityisesti leipää on usein runsaasti jaossa. Monella valmentautujalla on tiukkaa taloudellisesti ja hävikkiruoka on tervetullut apu.  ”Olemme huomanneet, että ilmainen tai hyvin edullinen ruoka toimii myös motivaattorina lähteä ylipäätään pajalle,” miettii Marianne.