Espoo-mitali myönnetään tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta Espoon kaupungin hyväksi. Mitaleja on myönnetty vuodesta 1972 alkaen ja Espoo-mitalinsaajia on jo yli viisisataa. Mitalit myöntää Espoon mitalitoimikunta ja ne jaetaan yleensä kaupungin itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa 6.12. Tänä vuonna korona muutti juhlat kuitenkin virtuaalisiksi ja Jyrkinkin mitali toimitettiin kotiovelle.

Jyrki on toiminut jo 40 vuoden ajan Espoon ja espoolaisten hyväksi eri rooleissa. Hän on tehnyt mm. nuoriso- ja diakoniatyötä, toiminut monissa järjestöjen kaupungin luottamustehtävissä, kuten kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa. Viime vuosien mielenkiintoinen työ on ollut  järjestöverkostojen kehittämien ja koordinointi yhteistyössä kaupungin, seurakuntien ja järjestöjen kanssa.

”Koen, että ennen kaikkea olen pelinrakentaja”, miettii Jyrki. ”Roolini on ollut auttaa järjestöjä löytämään toisensa ja yhteistyön mahdollisuudet. Vaikka minulla voi olla omia visioita siitä, miten asioiden pitäisi mennä, kehittämistyö lähtee järjestöjen yhteisestä halusta ja kehittämisnäkymistä. Eräs yhteistyökumppani kuvailikin minua, että Jyrki on kuin hyvä tarjoilija. Häntä ei huomaa, mutta tarjoilu pelaa”, Jyrki naurahtaa. ”Olen varmaan osaltani onnistunut tekemään näkymättömästä työstä näkyvää,” hän jatkaa.

Viimeisin iso ponnistus oli koronan iskiessä Espoon alueen ruoka-apujärjestöjen toiminnan koordinointitehtävä. ”Espoon ruoka-apuverkosto mahdollisti kaupungissa nopean reagoinnin pandemian aiheuttamaan ruokahuollon tarpeeseen. Pari vuotta tehty järjestöyhteistyön kehittäminen oli luonut toimivan yhteistyöverkoston, joka pystyi ottamaan heti alussa ison roolin ruoka-avun järjestämisestä. Teimme järjestöjen kanssa välillä ympäripyöreää päivää, että saimme pidettyä toiminnan käynnissä. Kaiken keskiössä tukea tarvitseva ihminen. Tärkeää oli tukea järjestöjen vastuunkantajia, prosesseja ja yhteistyöverkostoa. Luoda toivon näkökulmaa tilanteessa, johon kukaan ei ollut osannut varautua eikä tiedetty mitä tuleman pitää” muistelee Jyrki. 

Mikä sitten on Jyrkin mielestä parasta Espoossa? ”Erilaisuuden rikkaus”, tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä. ”Espoossa on vahvaa, monipuolista ja kansainvälistä osaamista mm. tieteessä, liiketaloudessa ja sosiaalialalla. Espoota leimaa myös tietynlainen edelläkävijyys ja eteenpäin meneminen. Asioita halutaan kehittää ja tehdä yhdessä, uskalletaan kokeilla uutta ja olla keskeneräisiä – välillä epäonnistuakin. Espoossa tiedetään, että erilaisuus on voimavara ja luo mahdollisuuksia”.

Jyrkin mukaan Espoo-mitali kuuluisi hänen lisäkseen myös yhteistyökumppaneille ja työyhteisölle eli Edistialle, joka on mahdollistanut työpanoksen antamisen yhteisen hyvän eteen. ”Se on hienoa, eikä ollenkaan itsestään selvää. Minulle tärkeä juttu. Ajattelen, että yhteinen hyvä on paljolti sama, kuin kestävä kehitys. Ei voi olla kestävää kehitystä, jollemme pidä heikoimmista huolta, oli se sitten luonto, ihminen tai ihmisryhmä. Jo sen tavoittelu antaa työhön merkityksellisyyden kokemuksen”.