YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen päivä 17.10. on Suomessa myös Asunnottomien yön päivä, joka muistuttaa, että asuminen on perusoikeus. Tämän vuoden Asunnottomien yön teemana on, kenelle kaupunki kuuluu: kenen ehdoilla sitä rakennetaan, kenen tarpeisiin se vastaa ja onko julkinen tila kaikille yhdenvertainen?

Asunnottomuustyö on ollut osa Espoon Diakoniasäätiön ja sittemmin Edistia-konsernin toimintaa alusta alkaen. Koordinoimme Espoon Asunnottomien yön verkostoa ja tapahtumakokonaisuuden suunnittelua. Vuokraamme myös tukiasuntoja asunnottomana tai asunnottomuusuhan alla oleville, ja lisäksi tuotamme Espoon kaupungin asumisneuvontaa, joka on avointa ja maksutonta kaikille espoolaisille.

”Edistian asumisneuvonta onkin mukana yhdessä Espoon Asunnottomien yön tapahtumista, Sellon kirjastolla. Tapahtumia on iltapäivän ja illan aikana eri puolilla Espoota, ja niissä jaetaan tarvitseville esimerkiksi lämmintä vaatetta, ruokaa ja kahvia sekä tietoa, palveluohjausta ja tukea”, kertoo Edistian kehittämispäällikkö Jyrki Myllärniemi.

Vuonna 2023 Suomessa on yli 3600 ihmistä vailla vakinaista asuntoa. Espoossa asunnottomien määrä väheni sadalla vuosien 2021 ja 2022 välillä, mutta heitä oli marraskuussa 2022 edelleen yli 400.

”On tärkeää muistaa, että asunnottomuudesta puhuttaessa on kyse yhtä lailla heistä, jotka ovat vailla vakituista asuntoa, että heistä, jotka asuvat epätyydyttävissä olosuhteissa, esimerkiksi kavereiden sohvalla. Asunnottomuus ei näy välttämättä ulospäin mitenkään: asunnottomaksi voi joutua kuka tahansa”, Jyrki muistuttaa.

Katso Espoon Asunnottomien yön 17.10.2023 tapahtumat täältä.