Edistian kulttuuri- ja viriketoiminta

Vuoden kiertoon liittyvät juhlapyhät

Uusivuosi

vaihtuu aattona alkavalla herkuttelupäivällisellä jokaisen ryhmäkodin omassa ruokailutilassa. Tarjolla on perinteisiä uudenvuoden herkkuja kuten nakkeja, perunasalaattia sekä muita ruokaisia salaatteja, perunalastuja ja makeisia virvoitusjuomineen. Uudenvuoden päivänä ruokasalissa on tarjolla juhla-ateria, kuten karjalanpaistia.

Loppiaisena

joulukoristeista aletaan pikku hiljaa luopua, muistellaan mennyttä Joulua ja piparkakkutalot syödään parempiin suihin. Loppiaispäivänä tarjoillaan asukkaiden toiveruokia, kuten lihapullia kastikkeessa ranskalaisten perunoiden ja kermaperunoiden kera.

Runebergin

päivänä kahvilla tarjoillaan Runebergin torttua.

Ystävänpäivänä

ruokasali puetaan ystävänpäivä teeman mukaisiin koristeisiin. Koristeita askarrellaan pari viikkoa etukäteen ennen juhlaa askarteluryhmässä. Eri vuosina tarjotaan asukkaille vaihtelevaa ohjelmaa kuten konsertteja ruokasalissa, serenadeja ryhmäkodeissa, vanhojenpäivä tanssiesityksiä. Kahvilla tarjoillaan ystävänpäivä-leivos sekä lounaalla ja päivällisellä asukkaiden herkkuruokaa, kuten pitsaa.

Laskiaistiistaina

grillataan makkaraa pihalla olevassa grillikodassa. Pakkasen paukkuessa on mukava käydä grillaamassa oma makkara kodassa tai nauttia valmiiksi paistettu makkara sinapin kera. Kahvin aikaan kaikki saavat herkullisen laskiaispullan. Rohkeimmat lähtevät laskemaan pulkkamäkeä läheiseen rinteeseen. Lounaalla nautitaan hernekeittoa.

Pääsiäisajan

aloittaa rairuohojen kasvattaminen ryhmäkodeissa viikkoa paria ennen pyhiä. Kiirastorstaina on pääsiäishartaus. Koko talo on koristeltu tipuilla ja muilla pääsiäiskoristeilla, joita askarteluryhmä on ahertanut. Ruokasalissa tarjoillaan pääsiäisen aikana useita juhla-aterioita. Pääsiäisherkkuina on esimerkiksi lampaan lihaa eri muodoissa, broileria, pashaa ja mämmiä. Ryhmäkodeissa nautiskellaan suklaamunilla.

Vapun vietto

aloitetaan aattoiltana ryhmäkodeissa järjestävillä kutsuilla. Tarjolla on perinteisiä vappuherkkuja, kuten nakkeja, perunasalaatteja, munkkeja ja simaa. Ryhmäkodit ja ruokasali koristellaan vapputunnelmaan. Vapunpäivän grillijuhlissa paistetaan makkaraa ja kanaa sekä syödään ruokaisia salaatteja ja juodaan simaa puutarhassa. Ja ennen kaikkea pidetään hauskaa yhdessä.

Äitienpäivänä

kaikille tarjotaan kermakakkua. Kakkukahvien lomassa keskustellaan äitiydestä, lapsista ja lapsenlapsista.

Juhannusaattona

puutarhassa vietetään grillijuhlat. Useamman grillin voimin paistetaan erilaisia lihoja, makkaraa ja täytettyjä kasviksia. Tarjolla on myös erilaisia ruokaisia salaatteja. Juhannuspäivänä tehdään muurinpohjalettuja. Alkukesästä istutetut kesäkukat ovat loistossaan ja ympäröivä luonto juhlii vihreydessään. Juhannuksesta taukoavat erilaiset työ- ja päivätoimintaryhmät heinäkuun loppuun asti ja hyvin ansaittu kesäloma saa asukkailla alkaa.

Pyhäinpäivänä

käydään hautausmaalla kävelyllä ja tarjolla on herkullista ruokaa.

Isänpäivänä

kaikille tarjotaan kermakakkua. Kakkukahvilla jutellaan isyydestä, lapsista ja lapsenlapsista.

Itsenäisyyspäivänä

ryhmäkodeissa on tarjolla juhlalounas, kuten lihapataa. Ruokasali on koristeltu juhlavasti siniseen ja valkoiseen ja ryhmäkodit kaunistautuvat itsenäisyyspäiväkukilla. Kahvilla tarjotaan itsenäisyyspäiväleivos. Illalla televisiosta katsellaan yhdessä Linnan juhlia ja kippistellään Pommacilla sekä syödään itsenäisyyspäivä makeisia.

Joulun aika

alkaa jo marraskuun loppupuolella jouluisesta omaisten illasta. Sitä ennen koko talo koristellaan jouluisasti. Jokaiseen ryhmäkotiin tulee joulukuusi perinteisine koristeineen ja ikkunoihin jouluvaloja. Askarteluryhmä tekee myös erilaisia joulukoristeita. Lähempänä joulua ruokasali, ryhmäkodit ja koko talo kaunistetaan joulukukin. Ryhmäkodeissa leivotaan joulukuussa useita kertoja piparkakkuja ja joulutorttuja.

Kauneimpia joululauluja lauletaan Leppävaaran seurakunnan johdattamana joulukuun aikana. Joulukuun aikana voi olla myös muita konsertteja, kuten Karakallion laulajien – joulukonsertti.

Lucia vierailee talossa Lucian päivänä kulkuineen ja ilahduttaa asukkaita laululla.

Edistian joulujuhlaa

Eedin joulujuhlaa vietetään joulun alusviikolla, jossa talon oman bändin johdolla lauletaan joululauluja ja lahjakkaat asukkaat esiintyvät runoja lausuen, satuja lukien tai laulaen. Toisinaan joulujuhlien ohjelmasta vastaa ulkopuolinen taho, jolloin voidaan iloita vaikkapa Jouluisista Espoon tarinoista. Juhlissa herkutellaan glögillä ja joululeivonnaisilla.

Jouluaaton aamiaisella syödään riisipuuroa ja rusinakeittoa. Jouluaaton juhla-ateria on pitkä buffetlounas, josta löytyy kaikki perinteiset jouluherkut kaloineen, lihoineen ja laatikoineen. Joulukahvilla maistellaan joululeivonnaisia. Illalla vieraaksi tulee Joulupukki, joka jakaa kaikille asukkaille joululahjoja. Joululahja voi olla esimerkiksi erilaisia hygieniatuotteita ja suklaata tai muita elämänhallintaan, kuten herätyskello, ja herkutteluun liittyviä asioita. Illalla nautitaan runsas iltapala kinkkuineen, karjalan piirakoineen ja hedelmineen.

Joulupäivänä jatketaan jouluruuilla joulubuffet lounaalla. Joulun pyhinä herkutellaan suklailla ryhmäkodeissa.

Tapaninpäivänä lähdetään Tapaninpäivä-ajelulle talon autoilla.

Edistian omat juhlat

Kevätjuhlia

vietetään joka vuosi toukokuun loppupuolella puutarhassa. Ohjelmassa on talon bändin esityksiä, säätiön puheenjohtajan esiintymistä, ulkona kahvi ja makkaratarjoilua. Paikalle kutsutaan asukkaiden omaisia ja Eedin ja Espoon Diakoniasäätiön yhteistyökumppaneita.

Elonkorjuujuhlat

syksyllä värittävät pimeää alkavaa kautta. Juhlissa on ulkopuolinen esiintyjä, kuten kuoro tai näytelmä, joka ilahduttaa koko talon väkeä. Ruokasali koristellaan syksyn sadon tuottein ja tarjolla on esimerkiksi erilaisia dipattavia kasviksia.

Edistian jouluinen

omaisten ilta on vuosittain marraskuun loppupuolella. Vuosittain muuttuvassa ohjelmassa esitellään Eedin vuoden toimintaa ja ryhmäkoteja. Yhdessä lauletaan joululauluja ja asukkaat esiintyvät. Tarjolla on riisipuuroa ja joululeivonnaisia.

Leiripäiviä

Valklammen mökille

Kirkkonummelle lähtevät joka vuosi kesäkuussa kaikki ryhmäkodit vuorotellen (yhteensä 4 päivää). Jokainen ryhmäkoti viettää kesäisen päivän saunoen, uiden, ulkoillen, mölkkyä pelaten järven rannalla. Sään salliessa ollaan mahdollisimman paljon ulkona, grillataan lounas ja paistetaan muurinpohjalettuja. Valmispäivällinen syödään mökissä.

Velskolan leiripäiviin

elokuussa osallistuvat ryhmäkodit vuosittain vuoropäivin (yhteensä 4 päivää). Loppukesän säästä iloitaan luonnon helmassa pelaten, seuraleikkien ja yhdessä olosta nauttien. Saunominen ja uiminen ovat suosittua leiriohjelmaa. Lounas grillataan ulkona ja päivällistä syödään kurssikeskuksessa.

Velskolan talvipäiville

(2kpl) osallistuvat kaikki halukkaat asukkaat. Päivien ohjelmassa on saunomista, ulkoilua, pelaamista, syömistä ja yhdessä olosta nauttimista vaihtelevassa ympäristössä.

Asukkaiden juhlat

Syntymäpäiviä

vietetään joka vuosi. Pyöreät vuodet juhlistetaan 40-vuotispäivistä lähtien koko talon voimin ruokasalissa. Asukas saa syntymäpäivälahjaksi pyöreätä ikävuottaan vastaavalla summalla toivomansa lahjan. Muita syntymäpäiviä juhlitaan ryhmäkodeissa kakkukahveilla.

Edistiassa asuvien avioparien

pyöreitä hääpäiviä vietetään ruokasalissa koko talon väellä. Onnellista paria muistetaan lahjalla ja kakkukahveilla.

Läksiäisiä

vietetään ryhmäkodissa, kun asukas muuttaa pois itsenäiseen asumiseen. Juhlissa kahvitellaan ja jutellaan asukkaan ajasta Eedissä sekä toivotetaan kaikkea hyvää tulevaisuuteen.

Muistotilaisuuksia

vietetään siinä tapauksessa, että asukas menehtyy Edistiassa tai lyhyen sairastamisen jälkeen sairaalassa. Tilaisuuteen kutsutaan halutessa pappi ja asukasta muistellaan yhdessä koko talon voimin. Tilaisuudessa on esillä asukkaan kuva, kukkia ja kahvitarjoilu.

Muita juhlia ja kahvihetkiä

Työntekijän

eläkkeelle jäämistä juhlistetaan kahvitilaisuudella asukkaiden kanssa siinä ryhmäkodissa, missä työntekijä on työskennellyt. Yhdessä muistellaan porukalla jaettua aikaa.

Omaisten

kahvihetkiä ryhmäkodeissa vietetään vuoden varrella pariin otteeseen. Näissä yhteisissä hetkissä omaiset, asukkaat ja työntekijät saavat tutustua paremmin toisiinsa ja elämään Eedissä.

Perjaintai-iltapäivän iloksi kahvin kera

Yhteislaulutilaisuuksia järjestetään joko Eedin sisäisin resurssein tai tilaisuuden tullen ulkopuolisin voimin kuukausittain. Välillä on laulattamassa kitara ja mies, välillä koko bändi. Laulut kaikuvat modernista perinteisempään.

Musiikkiesityksiä, konsertteja, kuorolaulua on useamman kerran vuodessa. Esimerkiksi Gaia-orkesteri, Karakallion Laulajat, Leppävaaran seurakunnan kuoro, Nina Bellin kesäinen lauluhetki puutarhassa, Espoon musiikkiopiston opiskelijoita.

Runon lausuntaa ja teatteriesityksiä on kerran pari vuodessa, kuten Ritva Laineen runomatinea ja Putoava mies – esitys Kiertuenäyttämöltä.

Tietokilpailuja on muutaman kerran vuodessa. Kysymykset niihin tekee tietoviisasasukas ja muut pääsevät mittelemään tiedoistaan.

Biljarikilpailuja järjestetään pari kertaa vuodessa. Naiset ovat Eedissä tässä lajissa yllättävän hyviä.

Diskoilemaan pääsee kerran pari vuodessa. Vauhdikas musiikki ja diskotunnelma saavat kaiken ikäiset mukaansa.

Perinteiset tanssit ilahduttavat pari kertaa vuodessa, esimerkiksi Nitro-Trio bändin säestämänä.

Mielenterveysalan toimijoiden esittelytilaisuuksia on tarpeen tullen, kuten Espoon mielenterveysyhdistys.

Grillausta pihakodalla on kuukausittain erilaisten juhlien yhteydessä tai vain perjantai-iltapäivän iloksi.

Hengelliset tilaisuudet

Hartauksia

on noin 9 kertaa vuodessa. Yksikertaisemmissa hartaushetkissä pappi vetää tilaisuuden yksinään. Asukkailla on mahdollisuus myös ehtoolliseen. Ennen pääsiäistä on juhlavampi hartaus ruokasalissa papin ja kanttorin vetämänä. Ennen joulua on Kauneimmat Joululaulut – tilaisuus papin, kanttorin ja kirkkokuoron vetämänä ruokasalissa.

Hengellisiä

yhteislauluja lauletaan kerran kuukaudessa musiikkipastorin johdolla.

Jumalanpalveluksiin

asukkaiden on mahdollista päästä pari kertaa vuodessa lähialueen kirkkoihin.

Muuta toimintaa ja tapahtumia

Moniäänirockiin

osallistuu Edistian bändi ”Satisfaction guaranteed” mahdollisuuksien mukaan vuosittain keväällä. Tähän mielenterveyskuntoutujien musiikkitapahtumaan mukaan lähtee Eedin asukkaita kannustamaan suosikkiaan.

Vaaleissa

äänestäminen on mahdollista Edistiassa kunnallis-, eduskunta ja EU-vaaleissa. Vaalilautakunta päivystää muutaman tunnin ruokasalissa ja asukkaiden on mahdollista halutessaan antaa äänensä. Äänestysvilkkaus on ollut harvinaisen hyvä Edistiassa.

Asukkaiden sukulaisilla

ja ystävillä on mahdollisuus tulla mukaan kaikkeen Eedin kulttuuri- ja virkistystoimintaan.